Haberler

Plastik poşetten 3,5 yılda 3,8 milyar lira tasarruf

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin 1 Ocak 2019’da başlayan uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf sağlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin 1 Ocak 2019’da başlayan uygulama ile Türkiye’de plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 65 azaldı. Bu sayede plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşması ve yaklaşık 22 bin 746 ton sera gazı salımı engellendi.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, 1900’lerde insan hayatına giren plastiğin gelişmesine bağlı olarak 1977’de alışveriş noktalarında, herkesin rahatlıkla bulabileceği, ortalama kullanım ömrü 15 dakika olan ancak doğada çözünmesi bin yılı bulan plastik poşetler verilmeye başlandı.

Her mağazada alışveriş sonrası verilen bu plastik poşetler, petrol bazlı polietilen maddesinden üretiliyor. Polietilen maddeler ise atık haline geldiğinde ekosistemdeki canlılar ve doğaya zararlı hale dönüşüyor.

İnsan hayatına 20’nci yüzyılın başlarında giren plastiğin, dünya genelinde 1950’li yıllarda 1,5 milyon ton civarında olan üretim değeri ise yıllık 335 milyon tonu aştı.

Türkiye’de 2019 öncesinde, plastik poşet üretimi yıllık yaklaşık 35 milyar adetken bir kişi yılda ortalama 440 plastik poşet kullanıyordu.

1 Ocak 2019’da başlatılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle bugün Türkiye’de plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 65 azaldı ve bu sayede plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşması engellendi.

YAKLAŞIK 22 BİN 746 TON SERA GAZI SALINIMININ ÖNÜNE GEÇİLDİ

Ayrıca bu azalmayla yaklaşık 22 bin 746 ton sera gazı salınımının da önüne geçilmiş oldu.

Plastik poşet kullanımındaki azalma ile Türkiye’de plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithali de düştü ve yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf edildi.

Öte yandan, vatandaşlarda konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla bez çanta, file gibi çok kullanımlık taşıma ekipmanı kullanımı da yaygınlaştı.

 

Motorine 76 kuruş zam geliyor

Motorin fiyatlarına 19 Mayıs 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 76 kuruş zam geliyor. Brent petrol ve dövizdeki dalgalanmayla birlikte akaryakıt fiyatlarında değişim devam ediyor. Motorin fiyatlarına 19 Mayıs 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 76 kuruş zam geliyor. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul’da motorin […]

Read More

Rulmanlı ve rulmansız tekerlek farkı nedir?

Tekerlekler, hareketli bir dünyada hayatımızı kolaylaştıran önemli bileşenlerdir. Hem endüstriyel uygulamalarda hem de günlük yaşamımızda, tekerlekler nesneleri kolaylıkla taşımamıza ve hareket ettirmemize yardımcı olur. Farklı çeşitleri bulunan tekerleklerin en yaygın olanlarından bazıları da rulmanlı ve rulmansız tekerleklerdir. Rulmanlı tekerlekler   Rulmanlı tekerlekler, tekerlek gövdesi ile birlikte bir veya daha fazla rulman içerir. Rulmanlar, dönen bir […]

Read More

Kur korumalı mevduat 2 trilyon lirayı geçti

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) 28 Nisan haftası bankacılık verilerini açıkladı. Buna göre geçen hafta itibarıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında toplamı 2 trilyon 117 milyar 590 milyon lira sevitesi görüldü ve yeni bir rekor kırıldı. Böylelikle bir önceki haftaya göre KKM hesaplarında 137 milyar 798 milyon liralık artış yaşandı. Buna göre mevduatlarda 16 […]

Read More