Haberler

Rusya ile ticarette Türkiye formülü

Savaş sonrası Rusya’ya çok sert ekonomik yaptırımlar getirildi. Bu durum Rusya ile ticaret yapan şirketleri de başka arayışlara itti. İhracatçılara göre, bazı batılı şirketler bölgeye ihracatı Türkiye üzerinden yapıyor.

Bazı batılı şirketler Rusya’ya ihracatı Türkiye üzerinden yapıyor.

Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rusya’ya ciddi ekonomik yaptırımlar uygulandı. Pek çok büyük firma ülkeyi terkederken, ihracata da kısıtlamalar getirildi.

Şimdi pek çok şirketin Rusya’ya ihracatı Türkiye üzerinden yaptığı ya da yapmayı planladığı ifade ediliyor.

Rusya’ya uygulanan ambargoların Türkiye üzerinden ticareti daha önemli hale getirdiğini söyleyen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Ambargo altındaki Rusya ister istemez işlerinin devam etmesi için tedarik etme ile ilgili çerçeveleri genişletmek zorundalar. Bunlarla ilgili en önemli ülke de Türkiye. Rusya’daki tedarikçilerle ihtiyacı olan firmalar Türkiye’den talep sayısı artmakta ve ciddi anlamda talepler gelmekte” dedi.

TÜRKİYE’DEN RUSYA’YA İHRACAT ARTTI

Yılın ilk 7 ayında Türkiye’den Rusya’ya ihracat yüzde 13,4 arttı. Özellikle otomotiv yan sanayi, makine ve inşaat sektöründe ihracat artıyor. İhracatçılar, rakamdaki artışta Türkiye üzerinden yapılan ihracatın etkili olduğunu düşünüyor.

Türkiye’den Rusya’ya İhracat rakamlarındaki artışa dikkat çeken İDDMİB Başkanı Tecdelioğlu, “Alüminyum sektörüne baktığımzda 12 milyon dolarlık ihracat 20 milyon dolara. Bakırda 2.3 milyar dolar ihracatımız 2,9’a metalde 83 milyon dolarlık 101 milyon dolara çıkmış durumda. Bu tabi belli bir seviyeye kadar gidebilir ama daha sonrasında Türkiye, Avrupa Birliği Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı yaptırımlar gelir mi? Nasıl olur, bunlara nasıl cevap veririz tabi soru işareti halinde durmakta” açıklamasında bulundu.
TEMMUZ AYINDA EN ÇOK İHRACAT ARTIŞI RUSYA’YA

Türkiye, temmuz ayında değer bazında en fazla ihracat artışını Rusya’ya gerçekleştirdi. Türkiye’nin Rusya’ya dış satımı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 236 milyon 932 bin dolar artışla 609 milyon 68 bin dolara çıktı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü temmuz ayında Rusya’ya 115 milyon 256 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Kimyevi maddeler ve mamullerini 83 milyon 224 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 58 milyon dolarla makine ve aksamları, 49 milyon 532 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 43 milyon 756 bin dolarla tekstil ve hammaddeleri izledi.

Rusya’ya en az talep gösteren sektörler ise 212 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 400 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 515 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı, 703 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 1 milyon 241 bin dolarla mücevher sektörü oldu.

ÖNE ÇIKAN İL İSTANBUL

Rusya’ya dış satımda en fazla ihracatı 291 milyon 535 bin dolarla İstanbullu şirketler yaptı.

İstanbul’u, 46 milyon 147 bin dolarla İzmir, 28 milyon 819 bin dolarla Bursa, 23 milyon 949 bin dolarla Kocaeli, 23 milyon 236 bin dolarla Ankara izledi.

 

Motorine 76 kuruş zam geliyor

Motorin fiyatlarına 19 Mayıs 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 76 kuruş zam geliyor. Brent petrol ve dövizdeki dalgalanmayla birlikte akaryakıt fiyatlarında değişim devam ediyor. Motorin fiyatlarına 19 Mayıs 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 76 kuruş zam geliyor. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul’da motorin […]

Read More

Rulmanlı ve rulmansız tekerlek farkı nedir?

Tekerlekler, hareketli bir dünyada hayatımızı kolaylaştıran önemli bileşenlerdir. Hem endüstriyel uygulamalarda hem de günlük yaşamımızda, tekerlekler nesneleri kolaylıkla taşımamıza ve hareket ettirmemize yardımcı olur. Farklı çeşitleri bulunan tekerleklerin en yaygın olanlarından bazıları da rulmanlı ve rulmansız tekerleklerdir. Rulmanlı tekerlekler   Rulmanlı tekerlekler, tekerlek gövdesi ile birlikte bir veya daha fazla rulman içerir. Rulmanlar, dönen bir […]

Read More

Kur korumalı mevduat 2 trilyon lirayı geçti

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) 28 Nisan haftası bankacılık verilerini açıkladı. Buna göre geçen hafta itibarıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında toplamı 2 trilyon 117 milyar 590 milyon lira sevitesi görüldü ve yeni bir rekor kırıldı. Böylelikle bir önceki haftaya göre KKM hesaplarında 137 milyar 798 milyon liralık artış yaşandı. Buna göre mevduatlarda 16 […]

Read More