Haberler

Washington Post: FBI Trump’ın evinde nükleer silahlarla ilgili belgeler aradı

The Washington Post Gazetesi, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın evine bu hafta başında FBI tarafından yapılan baskının amacının, gizli nükleer silahlara ait belgeleri aramak olduğunu yazdı. Trump aramanın siyasi amaçlı olduğu iddiasını tekrarladı, ancak sürecin mümkün olduğunca hızlı ilerlemesini teşvik edeceğini söyledi. ABD Adalet Bakanı da Trump’ın evinde bulunan belgelerin kamuya açılmasını emrettiğini duyurdu.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump FBI ajanlarının, bu hafta başlarında Mar-a-Lago’daki evini aramasına izin veren emrin yayınlanmasına karşı çıkmayacağını söyledi. Trump yaptığı açıklamada, “arama emrinin hemen çıkarılmasını ” teşvik ettiğini söyledi. Ancak, bunun gereksiz ve siyasi amaçlı olduğu iddiasını tekrarladı.

Bununla birlikte, ABD Adalet Bakanlığı, Florida’daki mahkemeye emrin yayınlanmasının kaldırılması için nadir bir talepte bulundu. Eğer bakanlığın bu talebi kabul edilirse Trump’ın evindeki belgeler kamuya açık hale gelecek. 

ABD ADALET BAKANLIĞI TRUMP EVİNDEKİ ARAMANIN NEDENİNİ HALA AÇIKLAMADI

Trump’ın Florida’daki evinin aranmasının nedeni hala Adalet Bakanlığı tarafından açıklanmadı. Fakat, FBI araştırmasının, eski başkanın Beyaz Saray’dan gizli kayıtları ve hassas materyalleri alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla bağlantılı olduğuna inanılıyor.

NÜKLEER SİLAHLAR İLE İLGİLİ BELGELERİN ARANDIĞI İDDİASI

Diğer taraftan, The Washington Post gazetesi anonim kaynaklara atıfta bulunarak, Trump’ın evinde nükleer silahlarla ilgili belgeler arandığını aktardı. Kaynaklar gazeteye, bielgelerin ABD silahlarıyla mı yoksa başka bir ülkenin silahlarıyla mı ilgili olduğunu söylemedi.

Trump tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Florida, Palm Beach, Mar-a-Lago’daki evime Amerika’ya yakışmayan, yersiz ve gereksiz yere baskın ve zorla girilmesiyle ilgili, belgelerin yayınlanmasına karşı çıkmayacağımın yanı sıra, acil müdahaleyi teşvik ederek bir adım daha ileri gidiyorum. Bu belgeler serbest bırakılacak. Bunu.”son altı yıldır yaptıkları gibi, bana saldırma konusunda güçlü çıkarları olan radikal sol Demokratlar ve gelecekteki olası siyasi muhaliflere rağmen yapıyorum” dedi. 

Daha önce ABD Adalet Bakanı Berrick Garland arama emrini şahsen onayladığını açıklamıştı. Garland, mahkemeden arama emriyle bağlantılı belgeleri kamu yararına halka açık hale getirmesini istediğini söyledi.

Öte yandan, Amerikan tarihinde ilk kez eski bir başkanın evi bir ceza soruşturması kapsamında arandı. Trump ve diğer Cumhuriyetçiler hareketin siyasi amaçlı olduğunu söyleyerek durumu kınadı.

TRUMP’IN EVİNE YAPILAN FBI BASKINI

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yazılı açıklamasında, “Florida, Palm Beach’teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanı’nın başına böyle bir şey gelmedi.” ifadelerini paylaşmıştı.

Daha sonra ABD basınına yansıyan haberlerde, FBI aramasının, Trump’ın Beyaz Saray’daki görevi sırasında Florida’daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin devam eden bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklanmıştı.

Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago’dan 12 kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

ABD’DEKİ YANGINDA ALEV HORTUMU

 

Yunanistan’da eşcinsel evlilikler tepkilere rağmen yasallaştı

Yunanistan, kilisenin tepkisine karşın eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Hristiyan Ortodoks çoğunluklu ülke oldu. Perşembe günü oylanan yasa, 176’ya karşı 76 oyla meclisten geçti. Ülkede eşcinsel çiftlerin de artık yasal olarak çocuk evlat edinmelerine izin verilecek. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bu adımla “ciddi bir eşitsizliğin” ortadan kaldırıldığını savundu. Ancak bu yasa ülkede bölünme yaratmış durumda. Yunan […]

Read More

Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi için yurt dışında oy kullanma işlemleri başladı

Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 28 mayıs pazar günü yapılacak 2. tur oylaması için yurt dışına kayıtlı seçmenlerin oy kullanma işlemleri başladı. Yurt dışına kayıtlı seçmenlerin Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 28 mayıs pazar günü yapılacak olan 2. tur oylaması için gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Kırklareli’nin Dereköy Sınır Kapısında da İl Seçim Kurulu görevlileri sabahın erken saatlerinde hazırlıklarını tamamladı. […]

Read More

Muz kasaları arasında 880 milyon dolarlık kokain bulundu

İtalya’da emniyet ekipleri, Ekvador’dan gelen muz kasalarının içinde 2,7 ton saf kokain ele geçirdi. Yetkililerin açıklamasına göre, ele geçirilen kokainin piyasa değeri 800 milyon doların üzerinde. VOA Türkçe’nin diğer haberlerini okumak için: https://www.voaturkce.com/ ************ » Youtube kanalımıza abone olun: https://www.youtube.com/c/voaturkce?sub_confirmation=1 Amerika haberleri, Türkiye haberleri, dünyadan haberler, son dakika haberleri, sağlık, bilim-teknoloji, ekonomi haberlerini VOA Türkçe’de […]

Read More