Haberler

“Aile Diş Hekimliği” uygulaması 3 pilot ilde başlıyor

Sağlık Bakanlığınca koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi amacıyla aile diş hekimliği modeli, Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te pilot uygulama olarak hayata geçirilecek. MHRS uygulaması üzerinden randevu alınabilecek sistemle özellikle çocuklar için önem taşıyan ağız ve diş sağlığı kontrollerinin kolayca yaptırılabilmesi sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı, 0-12 yaş çocuklar için koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla Eskişehir, Kırşehir ve Karabük”te “Aile Diş Hekimliği” modelini pilot uygulama olarak başlatacak.

Bakanlıkça bir süre önce üç pilot ilde hayata geçirilmesi planlanan “Aile Diş Hekimliği” modeli ile ilgili hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.

Aile hekimliği sistemi ile benzer bir model olan “Aile Diş Hekimliği”, ilk olarak pilot il seçilen Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te uygulanacak. Bakanlık, sistemi 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirmeyi planlıyor.

Yeni modelle birlikte devam eden tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra özellikle çocuklar için önem taşıyan “koruyucu ağız ve diş sağlığı” çalışmalarının mevcut sisteme entegrasyonu sağlanacak.

Böylelikle bu konudaki hizmetlere kolayca erişilmesi ve 0-12 yaş aralığındaki tüm çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün olacak.

E- NABIZ ÜZERİNDEN TAKİP İMKANI

Uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için alt yapı çalışmalarını da sürdüren Bakanlık, randevuların Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilmesini planlıyor.

Sistemle ayrıca ebeveynler, 0-12 yaş arası çocuklarının tüm ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ve takip randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek. Bu sayede çocuklarda oluşabilecek diş problemlerine erken müdahale imkanı olabilecek.

ERİŞİME AÇILDI

Bakanlık, bu çalışmalarla birlikte diş hekimliği randevularının planlanması, diş hekimlerinin hastaların daha önce yapılan tetkiklerine kolay bir şekilde erişebilmesine olanak tanıyacak Diş Hekimliği Bilgi Yönetim Sistemi Projesini de devam ettiriyor.

Analiz, tasarım, yazılım geliştirme, test ve eğitim çalışmaları tamamlanarak yayına alınan sistem, pilot uygulama kapsamında Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te aile diş hekimi olarak belirlenen kullanıcıların erişimine açıldı. 

Böbrek nakli olan kişi kaç günde iyileşir?

Böbrek nakli, modern tıbbın en büyük başarılarından biridir ve hayatı tehdit eden böbrek hastalıkları yaşayan insanlar için umut ışığı olmaktadır. Organ nakilleri, organ nakil merkezlerinde deneyimli ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir ve böbrek nakli, bu alandaki en sık yapılan operasyonlardan biri olarak geçmektedir. Ancak, böbrek nakli sonrası iyileşme süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.   GOP […]

Read More

Alzheimer tedavisinde hastalığı yavaşlattığı kanıtlanan yeni ilaç… Donanemab

Alzheimer tedavisinde çığır açması beklenen donanemab adlı ilacın hastalığın ilerlemesini yüzde 30 oranında yavaşlattığı bilimsel deneylerle kanıtlandı. JAMA tıp dergisinde sonuçları yayımlanan deneye katılan dünya genelindeki bir grup Alzheimer hastasından biri de 80 yaşındaki Mike Colley idi. Mike ayda bir kez Londra’daki bir kliniğe giderek ilacı alıyor ve kendisini “hayatta karşılabileceğiniz en şanslı insanlardan biri” […]

Read More

İdrarda kanser koklayan solucanlar erken hayat kurtarabilir

Testi gerçekleştirmek için, laboratuvar çalışanları idrar örneğini ve solucanları bir Petri kabına koyuyor. Nematodlar, “kanser varlığı” kokluyorsa idrara doğru ilerliyor, yoksa idrardan uzaklaşıyorlar. İLGILI HABERLER : https://tr.euronews.com/2023/05/17/idrarda-kanser-koklayan-solucanlar-erken-teshisle-hayat-kurtarabilir Üye ol: https://www.youtube.com/c/euronewstr?sub_confirmation=1 Euronews şimdi 12 ayrı dilde: https://www.youtube.com/user/euronewsnetwork/channels #World

Read More