Haberler

Yeşil muzdaki nişasta, bazı kanserleri yüzde 60’ın üzerinde azaltabilir

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmada, tam olgunlaşmamış yeşil muz yemenin bağırsak üstü bölgelerdeki kanserler ile mücadelede etkili olduğu açıklandı. Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yürütülen araştırmada, yeşil muzdaki nişastanın mide, safra kesesi ve pankreas kanseri ile mücadelede yüzde 60’tan fazla etkili olduğu belirtildi.

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, tam olgunlaşmamış muz yemenin kanser ile mücadelede etkili olduğu açıklandı.

Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yürütülen ve Cancer Prevention Research dergisinde yayımlanan çalışmada, yeşil muzlarda bulunan nişastanın kanser türlerini yüzde 60’tan fazla azaltabildiği belirtildi.

Araştırmada, aynı zamanda yulaf, tahıllar, makarna, pirinç, bezelye ve fasulyede bulunan olgunlaşmamış muzda bulunan nişastanın doktorların tespit edilmesi ve teşhis edilmesi zor olan bağırsağın üst kısmındaki kanserler ile mücadelede önemli etkilere sahip olduğu vurgulandı.
YAKLAŞIK BİN HASTA İNCELENDİ

Özellikle kalın bağırsak ve rektumda kanser riskini artıran kalıtsal bir hastalık olan Lynch sendromlu yaklaşık bin hasta üzerinde yapılan çalışmada, katılımcılar iki yıl boyunca aşırı olgunlaşmamış ve hala yeşil olan bir muz yemekten elde edilene eşdeğer miktarda nişasta aldılar.

Araştırmanın sonunda nişastanın bağırsaktaki kanserleri etkilememesine rağmen, vücudun diğer bölgelerindeki kanserlerin görülme sıklığını yarıdan fazla azalttığı ortaya kondu.

Söz konusu nişasta miktarının mide, safra kesesi ve pankreas kanseri ile mücadelede etkili olduğunun altı çizilen araştırma ile ilgili konuşan Newcastle Üniversitesi’nde insan beslenmesi profesörü John Mathers, “Alınan nişasta oranının vücutta 10 yıl boyunca etkili olduğunu tespit ettik” derken, dirençli nişastanın bağırsaktaki DNA’ya zarar verdiği ve sonunda kansere neden olduğu bilinen safra asitlerinin sayısını azaltarak kanser gelişimini azaltabileceğini düşündüklerini söyledi. 

İdrarda kanser koklayan solucanlar erken hayat kurtarabilir

Testi gerçekleştirmek için, laboratuvar çalışanları idrar örneğini ve solucanları bir Petri kabına koyuyor. Nematodlar, “kanser varlığı” kokluyorsa idrara doğru ilerliyor, yoksa idrardan uzaklaşıyorlar. İLGILI HABERLER : https://tr.euronews.com/2023/05/17/idrarda-kanser-koklayan-solucanlar-erken-teshisle-hayat-kurtarabilir Üye ol: https://www.youtube.com/c/euronewstr?sub_confirmation=1 Euronews şimdi 12 ayrı dilde: https://www.youtube.com/user/euronewsnetwork/channels #World

Read More

Yeni Alzheimer ilacı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

Eli Lilly ilaç şirketi, üçüncü faz çalışmalarını tamamladığı “donanemab” ilacının Alzheimer hastalığının ilerlemesini üçte bir oranda yavaşlattığını açıkladı. Uzmanlar, yakın zamana kadar “imkansız” olarak görülen bir durumun gerçekleştiğini belirtiyor. Bu ilaç, geçtiğimiz Kasım ayında hastalığı yavaşlattığı kanıtlanan “lecanemab” ilacıyla benzer şekilde çalışıyor. İkisi de antikorlar ve Alzheimer hastalarının beyninde oluşan “beta amiloid” adlı yapışkan maddeyi […]

Read More

Mikroskobik kolit nedir? Nasıl teşhis edilir? Tedavisi

İngiltere’de sağlık alanında çalışma yürüten Guts UK adlı yardım kuruluşuna göre, birçok insan teşhis edilmemiş ve yanlış tanı konulmuş bir bağırsak rahatsızlığından muzdarip olabilir. Mikroskobik kolit kalın bağırsak iltihabı ve sık sık sulu ishale, mide ağrısına, dışkı kaçırmaya, yorgunluğa ve kilo kaybına neden oluyor. İngiltere’de her yıl yaklaşık 17 bin kişiye bu hastalık teşhisi konuluyor. […]

Read More