Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Gaziantep ve Mardin’deki kazalara ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep ile Mardin’de meydana gelen ve 36 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının tüm boyutlarıyla soruşturulduğunu söyledi. Erdoğan, ”Yapılan soruşturmalar neticesinde, failler hakkında gereken işlemler yapılacaktır” dedi. Ekonomideki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı, enflasyon için tedbir aldıklarını belirterek ”En zorlayıcı konunun ekonomi olduğu gerçek” diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin ihtiyacının faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ve cari fazlayı artırmak olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, üç hafta aradan sonra Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Yaklaşık 2 saat 45 dakika süren toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

GAZİANTEP VE MARDİN’DEKİ TRAFİK KAZALARI

”Gaziantep ve Mardin’de meydana gelen trafik kazalarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Gaziantep ve Mardin’deki kazalar tüm boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Yapılan soruşturmalar neticesinde, failler hakkında gereken işlemler yapılacaktır. Benzer kazaların bir daha yaşanmaması için trafik ve araç güvenliği başta olmak üzere her alanda ihtiyaç duyulan tedbirleri süratle uygulamaya geçireceğiz.

”EYLÜL’ÜN İLK HAFTASI BALKAN TURUNA ÇIKACAĞIM”

Eylül’ün ilk haftasında 3 ülkeyi kapsayan bir Balkan turuna çıkacağım.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Dünyanın en önemli kriz başlığı olan Ukrayna- Rusya savaşı, ülkemizle birlikte tüm insanlığı ilgilendiren sonuçlar doğuran etkileri ile devam ediyor. Türkiye olarak bu savaşın önce önüne geçmek, ardından da barışla sonuçlanması için her türlü gayreti gösterdiğimize herkes şahittir. Tahıl krizinin önüne geçecek mekanizmanın kurulması da yine bizim gayretlerimizle mümkün olmuştur. Dünya tahıl üretiminin 3’te birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna’nın gerçekleştirdiği göz önüne alındığında sadece Ukrayna tahılının ülkemiz üzerinden dünyaya gönderilmeye başlanması bile insanlık için başlı başına kritik bir gelişmedir.

EN ZORLAYICI KONUNUN EKONOMİ OLDUĞU GERÇEK”

Son dönemde ülke ve millet olarak bizi en çok zorlayan konunun faiz, kur, enflasyon denklemi ile sınandığımız ekonomi alanı olduğu bir gerçektir. Dünyadaki gelişmeleri ve ülkemizin gücünü dikkate alarak ekonomimizi mahvetme tehdidi gibi açık ve alçak bir saldırıya maruz kaldığımız 2018’den itibaren bu alanda yeni programı hayata geçirmeye başladık. Ekonomide köklü bir dönüşümü adım adım hayata geçirdik. Ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütme esasına dayanan bu programın anlaşılması biraz vakit aldı.

”ENFLASYON İÇİN TEDBİR ALIYORUZ”

Bugün itibariyle bütün dünya yüksek enflasyon gerçeği ve işsizlik tehdidiyle boğuşuyor. Türkiye ise kendi ekonomik modeli sayesinde tarihinin en yüksek üretim, ihracat ve istihdam seviyelerine ulaşarak bu iki tehditten asıl yıkıcı olanın üstünden gelmeyi peşinen başarmıştır. Enflasyon rakamlarımızın nominal olarak çok yüksek seyretmesi elbette üzüntü vericidir. Ama burada asıl dikkat edilmesi gereken enflasyon düzeyinin genel ekonomi üzerinde yol açtığı sonuçlardır. Biz enflasyon rakamlarının insanlarımızın hayatındaki olumsuz etkilerini her kesimin gelir seviyesini yükselterek bertaraf etmeye çalışırken aynı zamanda enflasyonu düşürecek tedbirleri de alıyoruz. Türkiye ise tarihin en yüksek üretim ihracat ve istihdam seviyelerine yaklaşarak asıl yıkıcı olanın üstesinden gelmeyi başarmıştır.

”BUGÜN YAŞADIĞIMIZ ENFLASYON MALİYET ODAKLI ENFLASYONDUR”

Bugün yaşadığımız enflasyon küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketleri sonucu maliyet odaklı enflasyondur. 

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI FAİZİ YÜKSELTMEK DEĞİL”

Türkiye’nin ihtiyacı, faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır. Türkiye’nin yeniden, yarım asrı aşkın süredir oynanan oyunlarla sıcak para sömürgesi haline dönüştürülmesine rıza göstermeyeceğiz. Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan tek ricam, kendi ülkelerine ve dolayısıyla kendi paralarına güvenmeleridir. Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmamıştır.

TÜRK LİRASI ÇAĞRISI

Tasarruflarını hala döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı, buralardaki kazançlarını da garanti altına alan Türk Lirası mevduatlara dönmeye davet ediyorum. Önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren hayat pahalılığıyla mücadele başta olmak üzere ekonomi programımızın olumlu etkileri daha ileriye götürülecek. Bizim ekonomi modelimizde, yatırım yapan, çalışan, ticaret yapan kazanacak. Bunların hasılasıyla da devlet kazanacak, bütçe kazanacak.

ÖĞRETMENLERE ”EŞ DURUMU TAYİNİ” MÜJDESİ

Eş durumu ve benzeri taleplerle özür tayinine müracaat eden öğretmenlerimize, başvuruların istisnasız tamamının karşılandığı müjdesini vermek istiyorum.

MISIRIN TONU 5 BİN 700 TL’YE ALINACAK

Mısır üreticilerimize müjde vermek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) hasat dönemi yaklaşan mısır alım fiyatını, destek hariç ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktır.”

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı İngiltere ve ABD basınında

Cumhuriyet’in 100. yılı Türkiye basınının yanı sıra dış basında da konu ediliyor. Amerikan ve İngiliz basınında son günlerde çıkan makaleleri sizin için özetledik. AP haber ajansı tarafından yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşına girerken başarıları ve karşı karşıya olduğu zorluklar” başlıklı makalede, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünü Batı’ya dönmüş laik bir cumhuriyet kurduğunu, Cumhurbaşkanı Recep […]

Read More

İçki ve sigara satışı yasak kapsamı genişletildi

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle birlikte alkol ve tütün ürünleri satışının yasak olduğu yerlerin kapsamı genişletildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerdeki alkol ve tütün satışı yasağı, bu yerlerin “eklentileri, açık alanları […]

Read More

Erkin Koray hayatını kaybetti

Anadolu rock müziğinin efsanevi ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. Erkin Koray’ın uzun süredir yaşadığı Kanada’nın Toronto şehrinde sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti. Erkin Koray’ın vefatını kızı Damla Koray, Instagram’dan şu mesajla duyurdu: “Babam… Baba’mız… Canımın taa içi, ben kızın ve seni Baba deyip bağrına basan ‘canlar’, güzel enerjimizi, sevgimizi, saygımızı ve alkışlarımızı […]

Read More