Haberler

Alzheimer tedavisinde dönüm noktası: Lecanemab

Amerikan Biogen ve Japon Eisai biyoteknoloji şirketleri tarafından geliştirilen Lecanemab adlı Alzheimer ilacının, hastalığın beyni tahrip etme sürecini yavaşlattığı açıklandı. Bilim insanları bilişsel zayıflamayı yavaşlatan bu ilk ilacın, demansın en yaygın formu olan Alzheimer’ın tedavisinde bir dönüm noktası olabileceğini söylüyor.

Biogen ve Eisai, 1800 hastayla yapılan klinik denemelerin sonuçlarını ana hatlarıyla Eylül’de açıklamıştı. Dün de bilim çevrelerinin merakla beklediği tüm veriler yayımlandı.

Bilim dergisi New England of Journal of Medicine’da yayımlanan verilere göre Lecanemab, 18 aylık bir süre içinde Alzheimer hastalarında zihinsel becerilerdeki zayıflamayı yüzde 27 oranında yavaşlatıyor. Bilim insanlarına göre bu mütevazı ama önemli bir sonuç.

Lecanemab, Alzheimer hastalarının beyninde oluşan “beta amiloid” adlı yapışkan maddeyi hedef alıyor. Amiloid, beyinde nöronlar arasında biriken bir protein. Bu proteinler, beyinde plakalar oluşturuyor.

Lecanemab, hastalığın ilk aşamalarında etkili oluyor. Bu nedenle, hastalığı erken aşamada teşhis edecek devrim niteliğinde bir buluş olmaması halinde, birçok kişinin bu ilaçtan faydalanamayacağı belirtiliyor.

Prof. Hardy: ‘Tarihi bir sonuç

Ancak Lecanemab’ın sonuçları, hastalığın tedavisinde yeni bir dönemin mümkün olduğunu göstermesi nedeniyle bilim dünyasında heyecanla karşılandı.

Alzheimer araştırmalarına destek sağlayan Alzheimer’s Research UK adlı yardım kuruluşu, bulguları “çok önemli” diye niteledi.

30 yıl önce Alzheimer tedavisinde amiloidlerin hedef alınmasına yönelik çalışmalar yapan bilim insanlarından Prof. John Hardy ise sonuçların “tarihi” nitelikte olduğunu belirterek “Alzheimer tedavisinin başladığına tanık olacağımız konusunda iyimserim” dedi.

Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones da “Uzun bir zamandır başarısızlık oranımızın yüzde yüz olması nedeniyle bu sonuçlar çok önemli” diye konuştu.

Halihazırda Alzheimer hastalarına semptomlarla başa çıkabilmeleri için başka ilaçlar veriliyor. Ama bu ilaçlardan hiçbiri hastalığın seyrini değiştirmiyor.

Lecanemab, tıpkı virüs ve bakterilere saldıranlar gibi bir antikor ve bağışıklık sistemine beyindeki amiloidi temizleme komutu veriyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı İngiltere ve ABD basınında

Cumhuriyet’in 100. yılı Türkiye basınının yanı sıra dış basında da konu ediliyor. Amerikan ve İngiliz basınında son günlerde çıkan makaleleri sizin için özetledik. AP haber ajansı tarafından yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşına girerken başarıları ve karşı karşıya olduğu zorluklar” başlıklı makalede, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünü Batı’ya dönmüş laik bir cumhuriyet kurduğunu, Cumhurbaşkanı Recep […]

Read More

World of Warships, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını Ödüllerle Kutluyor

World of Warships, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü anısına hem yeni hem de mevcut oyuncular için heyecan verici ödüller getiren özel bir oyun içi etkinlik düzenliyor. Türkiye Cumhuriyeti, ulusun tarihinde çok önemli bir anı temsil eden 29 Ekim 1923’te Büyük Millet Meclisi tarafından resmen ilan edildi. World of Warships, bu anlamlı olayı onurlandırmak için oyunculara etkinlikle […]

Read More

İçki ve sigara satışı yasak kapsamı genişletildi

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle birlikte alkol ve tütün ürünleri satışının yasak olduğu yerlerin kapsamı genişletildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerdeki alkol ve tütün satışı yasağı, bu yerlerin “eklentileri, açık alanları […]

Read More